Sari la conținut

Urmăriți-ne!

Transport GRATUIT la toate comenzile!

Mastile faciale chiar conteaza. Dovezile stiintifice cresc.

Mastile faciale chiar conteaza. Dovezile stiintifice cresc.
Mastile faciale apar ca una dintre cele mai puternice arme de combatere a noului coronavirus, cu dovezi din ce in ce mai mari ca acoperirile faciale ajuta la prevenirea transmiterii - chiar daca un purtator infectat este in contact strans cu altii.

Robert Redfield, directorul Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, a declarat ca pandemia ar putea fi controlata in urmatoarele patru pana la opt saptamani daca ,,am putea face pe toata lumea sa poarte o masca faciala chiar acum". Comentariile sale, facute la jumatatea lunii iulie din 2020 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, au urmat un editorial pe care el si altii l-au scris acolo, subliniind ,,dovezi ample" ale raspandirii asimptomatice si subliniind noi studii care arata cum mastile faciale ajuta la reducerea transmisiei.

Studiul citat de Dr. Redfield a inclus un studiu publicat recent, sugerand ca utilizarea universala a mastilor chirurgicale a contribuit la reducerea ratelor de infectii de coronavirus confirmate in randul lucratorilor din domeniul sanatatii din sistemul general de masa Brigham din Massachusetts.

Comentariile sale sunt cel mai clar mesaj de pana acum din partea CDC, pe fondul unei dezbateri acerbe cu privire la acoperirile faciale, alimentate initial prin schimbarea mesajelor de la oficialii federali si globali despre necesitatea lor si apoi de catre cei care sustin libertatile individuale.

CDC recomanda in prezent utilizarea unei masti faciale din panza in public, iar mai multe state au facut din acestea o cerinta pentru majoritatea oamenilor aflati in situatii publice. O analiza publicata in iulie in BMJ, un jurnal medical, a constatat ca acoperirile faciale sunt acum recomandate sau mandatate in 160 de tari pentru a reduce transmiterea coronavirusului.

Cercetatorii din intreaga lume au descoperit ca multe tipuri diferite de masti faciale pot reduce semnificativ raspandirea coronavirusului, desi noile studii au aratat ca unele masti faciale din panza sunt mai bune decat altele. Multi cercetatori examineaza acum posibilitatea ca mastile sa ofere o anumita protectie personala impotriva virusului, in ciuda gandirii initiale ca ii protejeaza in principal pe altii.

Expertii avertizeaza ca purtarea mastii faciale la scara larga nu elimina necesitatea de a urma alte recomandari, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si distantarea sociala.

In absenta disponibilitatii pe scara larga a mastilor N95 - considerate printre cele mai eficiente, dar de obicei rezervate lucratorilor din domeniul sanatatii - transmiterea poate fi redusa cu ajutorul unor acoperiri faciale simple si accesibile. Un studiu de caz realizat de cercetatori australieni, publicat in iulie in revista Thorax, a constatat ca o masca chirurgicala cu trei straturi realizata din material netesut a redus in mod vizibil picaturile dispersate in timpul vorbirii, tusei si stranutului.

Studiul, care a analizat raspandirea picaturilor unui voluntar sanatos, nu a fost inca evaluat de colegi. Cercetatorii au concluzionat din observatiile lor ca mastile din panza homemade probabil au nevoie de mai multe straturi - in mod ideal cel putin trei - pentru a preveni transmiterea virusului.

Constatarile lor se aliniaza in mare masura cu alte cercetari publicate recent. Intr-un studiu postat in revista Science Advances, o echipa care a inclus cercetatori de la Universitatea Duke a constatat ca, intr-un test de mai multe masti faciale, o masca N95 a fost cea mai eficienta in reducerea emisiilor de picaturi. O masca chirurgicala cu trei straturi si o masca realizata dintr-o combinatie de bumbac si polipropilena au fost urmatoarele cele mai bune alternative. Unele masti faciale din bumbac cu doua straturi, in stil pliat, au avut o performanta mai buna decat alte tipuri de masti faciale, inclusiv o masca din bumbac cu un singur strat si o masca tricotata. Majoritatea mastilor au fost testate de 10 ori fiecare pe o persoana, desi unele au fost testate pe patru persoane.

Din motive similare, CDC a mai spus in ghid ca nu recomanda inlocuirea mastilor faciale cu scuturi, spunand ca nu exista suficiente dovezi ca scutul poate proteja impotriva transmiterii picaturilor.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Florida Atlantic a descoperit intr-un studiu publicat in iunie in revista Physics of Fluids ca o masca cu mai multe straturi bine montata functiona cel mai bine la prevenirea raspandirii picaturilor. Au descoperit ca, dintre invelisurile faciale usor accesibile pe care le-au studiat, o masca cusuta, bine montata, care contine doua straturi de tesatura de bumbac, a fost cea mai eficienta pentru reducerea raspandirii a picaturilor. Cercetarea a fost realizata folosind un cap de manechin, un compresor de aer si un generator de fum care simuleaza mecanic o tuse.

Studiul a constatat ca picaturile de dimensiunea aerosolului expulzate de manechin cu masca facuta din bumbac cu doua straturi au strabatut o distanta in medie de aproximativ 2,5 inci si ca cea mai mare parte a scurgerilor a scapat din golurile dintre nas si fata. Acoperirile faciale care nu se potrivesc bine, inclusiv o batista din bumbac pliata cu bucle pentru urechi, precum si o bandana au fost mai putin utile, a constatat studiul. Cu aceste masti faciale din panza, picaturile au parcurs in medie aproximativ 1,25 si respectiv 3,5 inci.


Dr. Verma si unul dintre coautorii sai, Manhar Dhanak, au declarat ca sunt, de asemenea, in procesul de a pune impreuna un aparat de laborator pentru a testa cata protectie ar putea oferi diferite masti persoanei care le poarta. Ei intentioneaza sa studieze protectia impotriva picaturilor si particulelor de diferite dimensiuni, in timp ce cercetatorii gasesc dovezi ca, pe langa picaturile respiratorii mari, coronavirusul poate fi transmis si prin particulele de aerosoli care raman in aer.

Expunerea este acum, de asemenea, un focus al cercetatorilor. Cantitatea de expunere la virus ar putea influenta gradul de boala, potrivit unei revizuiri a literaturii virale si a epidemiologiei coronavirusului de Monica Gandhi, profesor de medicina la Universitatea din California, San Francisco. Ea si co-autorii ei afirma in cercetarea, publicata in iulie in Journal of General Internal Medicine, ca mastile faciale din panza ofera o bariera importanta si ar putea duce la o infectie mai usoara sau chiar sa o previna cu totul. In timp ce mastile din panza si chirurgicale pot varia pe scara larga, ea crede ca unele masti faciale din panza pot filtra probabil majoritatea picaturilor mari virale.

Amy Price, cercetator principal la Anesthesia Informatics and Media Lab, sustine, in contrast, ca principalul beneficiu al purtarii unei masti faciale este protejarea si reducerea transmiterii coronavirusului. Ea crede ca, cu exceptia mastilor N95, mastile cu un strat exterior usor rezistent la apa minimizeaza cel mai bine raspandirea. Pentru un beneficiu suplimentar, ea a spus ca frecarea stratului exterior al mastii cu o manusa de latex inainte de a o purta, creeaza electricitate statica - despre care cercetatorii de la Stanford cred ca pot preveni mai bine trecerea particulelor de virus din gura catre exteriorul mastii.

Satisfactie si protectie garantata

Fabricat 100% in Romania

Livrare rapida oriunde in Romania

Plati sigure cu cardul sau prin PayPal